De muzikale reis – Het maken van een album (week 11)

Weer een week voorbij, deze week niet bijzonder veel aan mijn muzikale project kunnen doen, de uren die ik ervoor gereserveerd heb zijn voornamelijk opgegaan aan handleidingen lezen en muziek luisteren. Ik heb namelijk een behoorlijke achterstand opgelopen in het luisteren van mijn aangeschafte muziek. Soms heb ik slechts delen geluisterd van een album of de tijd er niet voor genomen. Deze week stond in het teken van de Elektron Digitakt & Autechre EPS 1991 -2002.

Elektron Digitakt

De Digitakt stond al heel lang op mijn wensenlijst en ik heb er een tijd een te leen gehad. Nadat mijn motu niet meer werkte en ik op zoek ging naar een kleine audio interface ontstond het idee de Digitakt aan te schaffen. Die is immers sinds een tijdje ook te gebruiken als audio interface. Erg handig.

Hij werkt heel erg intuïtief en ik heb nooit de moeite genomen om de handleiding te lezen. Maar nadat ik vorige week was begonnen aan het verkennen van de Machinedrum ben ik ook hier begonnen met het lezen van de handleiding. En dat is toch wel handig. Zeker het deel over het gebruik van de MIDI tracks, daar was ik nog helemaal niet ingedoken. Het heeft weer veel ideeën gebracht over het gebruik in combinatie met de modular en het sequencen van oude hardware samplers. Ik ben nog niet aan het einde van de handleiding en ik heb al voor maanden nieuwe inspiratie.

Ik las eigenlijk nooit handleidingen maar nu ik er min of meer noodgedwongen mee begonnen ben kan ik het iedereen aanraden. Je leert er altijd wat van.

Autechre EPS 1991 – 2002

Ik ben een groot liefhebber van Autechre, en ik probeer altijd om de verzameling compleet te houden. Zo heb ik bij het uitkomen van EPS 1991 -2002 deze gelijk gekocht maar nooit echt begonnen met luisteren. Ik heb er inmiddels een aantal van beluisterd en er zitten een aantal EP’s tussen die ik ook ergens in mijn collectie heb, en een aantal die ik niet heb. De vraag is ook altijd waar ze zijn. Dus deze verzameling cd’s in een box is erg handig.

Het is een mooie collectie om bij elkaar in 1 box te hebben en achter elkaar de ontwikkeling van Autechre door de jaren heen te kunnen beluisteren, van de meer rave georiënteerde tracks door naar het meer abstracte werk. Het blijft enorm knap hoe de muziek ondanks de vele structurele vormen toch een heel open en dynamisch karakter blijft houden. Ik blijf bij iedere luisterbeurt ook nieuwe dingen ontdekken of luister er op een andere manier naar. Het helpt wel om er echt voor te gaan zitten en het niet als achtergrond muziek bij het werken op te zetten om het echt te ervaren. Ook al werkt het voor mij ook prima als achtergrondmuziek. Voor mensen die nu pas beginnen met Autechre en in een keer een leuk item voor de muziekcollectie willen hebben is dit een mooi startpunt.

De week

Echt werken aan het album zat er deze week niet in, wel kunnen werken aan technische kennis en inspiratie. Zo blijf ik toch iedere week weer bezig met muziek. En dat blijft het belangrijkste.