Een eenvoudige setup, meer focus.

Een tijdje geleden heb ik besloten om met een kleine set instrumenten muziek te gaan maken. Hoe groter de setup, hoe meer keuzemogelijkheden en hoe meer problemen ik heb met keuzes maken.

Wellicht is het leuk om een overzicht te geven van de spullen die ik gekozen heb. Allereerst is daar een oude sampler, de Emu ESI 4000. Met floppy’s nog. Wie kent die nog?

Een drummachine, de ondergewaardeerde Elekton Machine drum en een kleine selectie Eurorack modules met een sequencer. De eurorack setup is een eenvoudige mono synth met een reverb module erbij. 

Ik heb een Ableton template gemaakt waar ik 8 sporen heb ingericht met een vast aantal effecten. Zo kan ik nog wat aan sounddesign doen als ik de opname heb gemaakt.

Het hele eenvoudige idee is, ik ontwerp een patch op de eurorack en neem loops op in de sampler. Deze loops verplaats ik naar Ableton, verdeel ze over de 8 sporen en probeer daar iets van te maken. Dan neem ik een vast aantal dagen om het proces van het voltooien te doorlopen. Of het dan helemaal af is of niet, ik publiceer het.

Dat laatste is misschien wat vreemd, maar anders publiceer ik nooit iets, ook niet als ik straks wel iets maak waar ik helemaal tevreden over ben. Ik heb dat met het schrijven van blogs veel minder op de een of andere manier. Wellicht overwin ik mijn aarzeling om ook mijn muziek makkelijker te gaan delen op deze manier.