Simpele taken, consistent

Vorige week heb ik wat geschreven over het vereenvoudigen van mijn setup en het ontwerpen van een proces waarmee ik consistent bezig ben met muziek. Dit artikel gaat over het proces en waarom het werkt. Tijdens het leren gebruiken van mijn muziek spullen heb ik ook gewerkt aan een proces waarin ik kleine taken voor mijzelf stel om het proces zo interessant te houden en ik ook wat muziek af kan maken.

Ik gedij bij het stellen van doelen, echter mijn doelen zijn vaak veel groter van wat ik op dat moment qua vaardigheden aan kan. Zodoende heb ik mijn doelen vereenvoudigd, of beter gezegd ik heb de doelen vertaald naar eenvoudige en kleine taken. Zodat ik er iedere week op een goede manier aan kan blijven werken. Met mijn vereenvoudigde setup, moet het mogelijk zijn om iedere week de set taken af te ronden. Waarschijnlijk kan je het resultaat nog niet echt nummers of muziek noemen maar daar gaat het nu nog niet direct om. Het gaat om het bereiken van een constant proces en het voor mijzelf zo interessant mogelijk houden van het proces, binnen de parameters die ik mijzelf gesteld heb.

Het belangrijkste doel is om te kunnen lezen en schrijven met mijn apparatuur. Wetenschap laat zien dat om het voor jezelf boeiend te houden en vooruitgang te boeken een taak niet te moeilijk mag zijn, maar zeker ook niet te makkelijk. Je moet op zoek naar precies het juiste punt. Als het te moeilijk is haak je af, en als het te makkelijk is haak je ook af. Zo zit de mens in elkaar. Dus het moet net moeilijk genoeg zijn. 

Het vormen van gewoontes gaat vooral over het consequent doen van iets. Om beter te worden in muziek maken moet je muziek maken. Het idee is om te leren en het leuk en interessant te houden. Iedereen heeft grote doelen, ik ook. Maar als deze doelen te ver van mijn kunnen afliggen haak ik af, en kan ik niet de gewoontes vormen die nodig zijn om de doelen uiteindelijk te halen. 

Vorige week heb ik al wat ideeën gedeeld om dit voor elkaar te krijgen. Hier is mijn aangepaste takenlijst: 

  1.  Maak een patch op de Eurorack setup.
  2. Neem loops op bij het bespelen van de patch.
  3. Zet een maximum van 8 loops in het Ableton template.
  4. Arrangeer en maak de opname af.
  5. Publiceer het resultaat.

Het laatste punt, het delen van de resultaten is een herinnering voor mijzelf om ook het publiceren constant te doen. Zodat mensen mij feedback kunnen geven en ik over mijn angst voor het delen van mijn muzikale producties heen kom.

Ieder proces heeft saaie onderdelen in zich, terugkomend op het spanningsveld tussen moeilijk en makkelijk. Uiteindelijk kom je in ieder proces saaie onderdelen tegen. Maar deze zijn noodzakelijk om beter te worden en vooruitgang te boeken. Dat betekend dat we een bepaalde tolerantie moeten hebben voor saaie dingen. We moeten de neiging onderdrukken op momenten dat iets saai wordt om te stoppen en naar het volgende meer uitdagende ding te gaan zoeken. Het grote verschil tussen het succesvol werken aan verbetering van je vaardigheden is om de verveling te omarmen die zich ongetwijfeld in je proces bevindt. sommige dingen moeten gewoon gebeuren, hoe dan ook.  

Het hoort bij het proces. Mensen die constant op komen dagen ook al voelen ze zich moe, verveeld of zijn ze anderszins niet geïnspireerd, die mensen laten groei zien. Komen opdagen is het halve werk. 

Het blijft een beetje een balans oefening, het maken van gewoontes, en door middel van die gewoontes werken aan het bereiken van je doelen door middel van dit proces. Het mantra, “Verbreek de ketting niet” is een simpele manier om je te herinneren om je aan je plan te houden. Als je geen zin hebt in het maken van muziek, sporten, of ieder andere bezigheid waar je beter in wilt worden of waarmee je je leven uiteindelijk beter maakt, herhaal dit een paar keer. Het helpt om jezelf weer te committeren aan het proces, en zo ontwikkel je gewoontes en onderhoud je deze. 

Nog een belangrijk laatste punt. We moeten uiteraard evalueren wat we doen, of het proces werkt, of we er iets aan moeten veranderen en het interessant houden door nieuwe uitdagingen in te bouwen en vooruitgang te blijven boeken. Vergeet dat vooral ook niet mee te nemen. Evalueer om de zoveel tijd.

Consistentie heeft mij op veel gebieden reeds geholpen om vooruit te komen en andere doelen in mijn leven te halen, het is nu tijd om via dezelfde weg mijn muzikale doelen te halen.