Boekrecensie – The Tao of Wu

Iedereen met een voorliefde voor jaren 90 hip hop kan niet om de Wu-Tang clan heen, ze staan namelijk op ongekende hoogte in dat decennium. Na jaren van het gelikte R&B geluid kwamen zij met een heel uniek, ondergronds geluid. Een geheel eigen identiteit als crew met een groep door de stijd geharde Shaolin strijders. Met ieder een eigen unieke stijl. Zoiets was er nog nooit geweest.

Dit boek geschreven door the RZA is deels een biografie, deels een filosofische verhandeling plus muziek en zakelijk advies boek in een.

Het is geschreven vanuit zijn perspectief, persoonlijke hoogte en dieptepunten in zijn leven worden geanalyseerd en de lessen die daaruit getrokken zijn via zijn beeld op het leven. Lessen geleerd door een combinatie van invloeden, van religie, via het leven op de straat tot aan de industrie die de muziek wereld is. Het gaat om het verfijnen van zijn vakmanschap, het leren interpreteren van de levenslessen en het omgaan met grote overwinningen en diep verlies.

Dit alles tezamen maakt het een erg interessant boek. Voor sommigen onder ons kan het eerste gedeelte wat moeilijk zijn om door te komen, omdat het begint met een verhandeling over de diverse filosofische aspecten van het verhaal, maar het doorzetten loont. Het boek komt goed op gang als het biografische deel begint. En komt alles mooi samen.

Een van de mooiste aspecten is het maken van een set regels waaraan je je vast kan houden en dat die ook veranderen naarmate het inzicht in jezelf en de wereld eromheen groeit. Niets is altijd hetzelfde of is wat het voorheen leek te zijn.

Het is een van die boeken waar je stiekem best veel van opsteekt tijdens het lezen en nog meer tijdens het nadenken over wat je hebt gelezen en het laten bezinken. Je ziet misschien niet direct een link met je eigen regels en overtuigingen en welke lessen jij hebt geleerd tijdens het leven maar je gaat zeker nadenken over je eigen invulling van sommige dingen. Een echte aanrader ook als je nog nooit van de Wu-Tang Clan hebt gehoord.

Wu-tang Forever.