Favoriete muziek spullen – Elektron Machinedrum

Ik ben gek op muziek spullen, alles wat maar met synthesizers, drumcomputers enzovoorts te maken heeft. Ik moet ook toegeven dat ik eigenlijk teveel muziek spullen koop. En dan ontbreekt vervolgens de tijd om echt in de nieuwe spullen te duiken. Ik stel weleens aankopen uit juist om aan deze valkuil te ontsnappen.

De Elektron Machinedrum stond altijd wel ergens op het wensenlijstje vanaf het moment dat deze drumcomputer uit kwam. Het was een behoorlijk prijzige machine en het zag er allemaal behoorlijk gecompliceerd uit. Het was dus eenvoudiger om er niet naar om te kijken, ook wel bekend als niet kopen.

Rond 2016 of ergens daaromtrent was er een moment dat je de Machinedrum met korting bij Elektron kon kopen omdat ze uit productie gingen. Dat was voor mij het moment om er een te kopen.

Vervolgens verdween het apparaat ergens in een kast na mijn eerste pogingen om er vrienden mee te worden. Ik snapte simpelweg de workflow van het apparaat niet. Om de zoveel tijd dwong ik mijzelf om de Machinedrum te leren kennen en langzaam maar zeker begon het kwartje te vallen. De workflow begon logischer te worden.

Tegenwoordig haal ik hem regelmatig tevoorschijn en leer ik steeds meer door ermee te werken. Ik denk inmiddels dat het een zeer ondergewaardeerde machine is. Je kan er een flink arsenaal aan diverse drumgeluiden uit krijgen, en de typische Elektron sequencer maakt het vervolgens qua opties nog eens veel leuker.

Ik denk dat dit apparaat het verdiend om op iedereen zijn wensenlijst te komen zoals daar eigenlijk ook altijd de klassiekers zoals de 808 & 909 staan. Al zijn deze inmiddels amper meer te betalen. Maar waarom dan ?

Welnu, deze machine geeft een hele andere kijk op drum synthese en drum sequencing dan alles wat ervoor en deels ook erna is gekomen. Het is een unieke machine, en als deze in de tijd van de 808 & 909 had gearriveerd dan was het zeker een  genres bepalende machine geweest, net als deze klassiekers.

We vergelijken eigenlijk zo’n beetje iedere drummachine met deze  2 klassiekers die instrumentaal geweest zijn voor de geboorte van vele genres, electro, house & techno. Maar deze machine verdiend zijn eigen plaats als onafhankelijke machine voor het maken van futuristische muziek.

Ik denk dat het tijd is voor de Machinedrum om een meer centrale rol te gaan vervullen als drummachine voor toekomstige geluiden. Het apparaat is er capabel genoeg voor.